UNDERTAKER - KUOLEMAN ENKELI

Tunnollinen perheenisä, hienotunteinen hauturi, mutta samaan aikaan kansainvälisen tason ammattirikollinen Jarmo Kivi, joutuu luottomiehensä Jounin pettämäksi.

Jouni yrittää ostaa pelastuksen paljastamalla Kiven järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmälle, joka on jo pitkään jahdannut aaveelta vaikuttavaa mystistä rikospomoa. Kivi ennättää viime tipassa estämään paljastumisensa, mutta hänen on saatava nopeasti uusi kilpimies Jounin tilalle.

Kivi törmää Tuomas Lintuun, kirkasotsaiseen opiskelijanuoreen, joka on ajautunut elämässään syveneviin ongelmiin. Tuomas vaikuttaa täydelliseltä Kiven tarkoituksiin ja hän tarjoaa auttavan käden ja pyörittelee Tuomaksen nopeasti yhä tiukempaan otteeseensa. Tuomas huomaa aivan liian myöhään, millainen hänen pelastava kortensa oikeasti onkaan.

Kivi johdattaa nuorta, hyväuskoista Tuomasta yhä syvemmälle pimeyden ytimeen. Tuomas saa pian huomata, että hän ei tiedä kumpi on vastenmielisempää ja luonnottomampaa – rehellinen työ kuoleman parissa vai epärehellinen työ rikosten maailmassa.

Selviytyäkseen Tuomas joutuu suostumaan aina vain yllätyksellisemmäksi osoittautuvan Kiven suunnitelmiin, mutta hänellä ei ole aavistustakaan, kuinka suuri yllätys häntä Kiven suhteen odottaakaan. Kivi on murhannut Tuomaksen veljen, jonka vuoksi hän ja Kivi alun pitäen tapasivatkin. Mitä tapahtuu, kun tuo salaisuus paljastuu? Onko Tuomas siinä vaiheessa jo niin syvällä, että hänen on hyväksyttävä sekin armoton tosiseikka Kiven pahuudesta ja hänen omasta toivottamasta tilanteestaan?

Undertaker – kuolemanenkeli on moniosaisen rikosromaanisarjan toinen osa. Kirjasarjan debyyttiosa, Undertaker – kuolemantuomio sai ilmestyttyään poikkeuksellisen laajaa kiittäviä ja ylistäviä arvioita niin lukijoilta, kuin myös Suomen merkittävimmiltä kirjallisuuskriitikoilta.

UNDERTAKER - KUOLEMANTUOMIO

Jarmo Kivi on vastuuntuntoinen ja huomaamaton perheenisä, joka työskentelee hautaustoimistossa. Työ hautaustoimistossa on Kivelle täydellinen piilopaikka, sillä kukaan ei ole hänestä kiinnostunut, kukaan ei tule hänen työpaikalleen kuin pakottavasta tarpeesta.

Hautaustoimiston kätköistä Kivi voi kaikessa rauhassa pyörittää tehokasta rikosbisnestään, sillä hän on myös kansainvälisen tason ammattirikollinen.

Kivi saa tietää, että hänen tärkein luottomiehensä aikoo pettää hänet pahimmalle viholliselleen. Kamppailu elämästä ja kuolemasta matkustajalaivassa alkaa. Kuka selviytyy satamaan vai selviytyykö kukaan?

Tästä pääset Undertaker facebook-sivuille.

Pikkurikollinen tekee itsemurhan ja vanhempi konstaapeli Olli Repo todistaa työparinsa Elias Kasken kanssa avuttomana vierestä. Kuolleen miehen asunnon jääkaapin pakastelokerosta löytyy pusseja, joissa on epäilyttäviä kappaleita. Kesken kotietsinnän puinen kerrostalo syttyy palamaan. Onko kyseessä tuhopoltto?

Samaan aikaan pienen pojan isää epäillään pahoinpitelystä, mutta tapaus paljastuu joksikin paljon vakavammaksi. Vähitellen poliisit tajuavat, että rikokset liittyvät toisiinsa ja monimutkainen vyyhti ulottuu vuosikymmenien taakse. He joutuvat kohtaamaan sellaisen pahan, jonka eivät halunneet tietää olevan olemassa.

Romaanin hyytävään maailmaan tuo inhimillisyyttä Olli Revon yritys ymmärtää ja auttaa umpikujaan päätyneitä ihmisiä. Tarina ei pelkästään kuvaa rikollisten tekoja, vaan uppoutuu syihin. Miksi joku päätyy tekemään tekoja, jotka ovat epäinhimillisiä ja joita ei voi käsittää? Kuolematon on yhden yhteiskuntamme järkyttävimmän ongelman ruumiinavaus

Marko Kilven kolmannessa rikosromaanissa Elävien kirjoihin seurataan lähietäisyydeltä poliisin taistelua mutkistuvaa huumekauppaa vastaan. Vanhempi konstaapeli Olli Repo joutuu omapäisen, kokeneen huumepoliisin kumppaniksi. Elias Kaski käyttää epämuodollisia metodeja ja toimii liiankin itsenäisesti. Hankauksilta ei vältytä.

Kilpi eläytyy myös paatuneen rikollisen nahkoihin. Pike on kulmakunnan huumekaupan kuningatar, joka vankilassa synnyttää pojan. Vapauduttuaan äiti haluaa tavallisen arjen. Hän opettelee kaupassakäyntiä ja päiväkävelyä vaunujen kanssa, mutta muiden äitien eteen hiekkalaatikolle ei tohdi mennä.

Sopeutuminen on vaikeaa, kun poliisi ja vanhat kaverit hengittävät niskaan. He eivät millään tahdo uskoa, että Pike on muuttunut. Eikä hän pääse pakoon pojan isää, Lallia, joka on kuin itse Saatana. Onko mahdollista aloittaa puhtaalta pöydältä, kun menneisyys on tahrattu?

Marko Kilpi on omintakeisen lähestymistapansa ja eläytymiskykynsä ansiosta poikkeuksellinen rikoskirjailija. Hän nostaa rohkeasti esiin arvoja, joita pidetään itsestäänselvyyksinä ja tarttuu ilmiöihin, jotka ovat yhteiskuntamme polttavimpia ongelmia.

KADOTETUT

Finlandia-ehdokas 2009
Savonia-palkintoehdokas 2009
Kuopion taiteilijaseuran Minna-palkinto 2010

Vanhempi konstaapeli Olli Repo tietää mitä haluaa. Hän on edennyt urallaan nopeasti ja tekee sitä mikä eniten palkitsee: poliisikokelaiden kouluttajana hän pääsee istuttamaan arvoja ja vaikuttamaan asenteisiin.

Sisimmiltään hän on kuitenkin eksynyt, yksinäinen mies, joka epäilee omaa moraaliaan. Työssä ja yksityiselämässä hän joutuu nöyränä kohtaamaan heikkoutensa. Voiko koskaan tehdä tarpeeksi hätään joutuneiden puolesta? Millainen apu tässä maailmassa riittää?

Välinpitämättömyys aiheuttaa pahoinvointia. Pahoinvointi aiheuttaa vihaa. Viha aiheuttaa tuhoa. Nuoriso kerjää huomiota, mutta kukaan ei tunnu näkevän. Pikkujulkkiksia katoaa, internetin keskustelupalstoille lähetellään uhkauksia ja 13-vuotias poika löytyy huumattuna autotallista. Mistä on kyse? Kadotetut on pelottavan tiukasti kiinni ajassa. Hengästyttävän tapahtumaketjun rinnalla romaani pysähtyy pohtimaan poliisin työn mielekkyyttä.

Marko Kilven toisen rikosromaanin päähenkilö on esikoisesta tuttu hahmo, entinen mainosmies Olli Repo, joka poliisin työssään yllättyy päivittäin. Kilpi läpivalaisee kohteensa ja keskittyy poikkeuksellisella tavalla kuvaamaan henkilöidensä tunne-elämää. He piirtyvät esiin ristiriitaisina, lihallisina, kokonaisina ihmisinä. Syvästi inhimillisen sanomansa ansiosta Kadotetut nousee hätkähdyttäväksi kuvaukseksi ajastamme.

Marko Kilpi sai Vuoden johtolanka -palkinnon 2008 esikoisteoksestaan Jäätyneitä ruusuja (Nemo, 2007). Romaania pidettiin harvinaisen kypsänä esikoisena. Erityiskiitoksen sai Kilven raikas ja luonteva kieli, ja raadin mukaan kirjalla on selviä kaunokirjallisia ansioita.

Kadotetut oli vuoden 2009 Finlandia-ehdokas sekä Savonia-palkintoehdokas. Romaani sai Kuopion taiteilijaseuran myöntämän Minna-palkinnon, ja palkintoraati perusteli valintaansa mm. sillä, että Kilpi tarttuu yhteiskunnan epäkohtiin ja eriarvoisuuteen kuten teki aikanaan Minna Canth.

Finlandia-palkintolautakunnan perustelut Kadotetut-romaanin ehdokkuudelle: Kilven teos räjäyttää dekkarilajin konventiot, koska huomio ei siinä kohdistu rikoksen selvittämiseen älyllisenä pulmana ja rikollisen takaa-ajoon, vaan rikos otetaan siinä vakavasti psykologisena, humaanis-moraalisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Väkivaltarikollinen nähdään psyykkisesti epänormaalina, samalla kun hän saa yllykkeen toimintaansa yhteiskuntaamme leimaavasta mediajulkisuuden tavoittelusta; poliisit kuvataan psyykkisesti stressaantuneina joutuessaan kokemaan väkivaltarikokseen sisältyvää inhimillistä hätää ja julmuutta, eikä rikoksen uhria tarkastella ainoastaan täpärän pelastumisen tai kuoleman vaihtoehtojen kannalta vaan otetaan vakavasti mahdollisuus, ettei "pelastunut" ole saamiensa psyykkisten vammojen takia enää koskaan kykenevä normaaliin elämään. Kilven teos osoittaa, miten syvästi traumaattinen kokemus välivaltarikos on kaikille niille, jotka sen kohtaavat.

Kadotetut on myös saatavilla pokkarina sekä äänikirjana, jossa lukijana toimii Niko Saarela.

Katso tästä kirjojen esittelyvideo!

JÄÄTYNEITÄ RUUSUJA

Vuoden johtolanka-palkinto 2008
Pohjoismaisen lasiavain-palkinnon ehdokas 2009

Marko Kilven esikoisromaani saattaa hyvinkin olla vuoden paras kotimainen dekkari. Jäätyneitä ruusuja yllättää hyvällä ja monipolvisella tarinalla, aidoilla henkilöhahmoilla ja vahvalla todenmakuisuudella.- Kaleva 24.12.2007

Jäätyneitä ruusuja on monella tapaa virkistävä tuulahdus. Miljöö ja päähenkilö poikkeavat valtavirtadekkarista. ... Rikoskuvioissa on ideaa, ja mysteerin tuntu pitää tarinaa hyvin yllä. Poliisityön kuvaus on asiantuntevaa ja elävää.- Ruumiin kulttuuri

Kotimaisella poliisiromaanilla on mennyt viime vuosina hyvin. ... kentälle on myös ilmaantunut uusia vahvoja nimiä, kuten viime syksynä Marko Kilpi.- Helsingin Sanomat

Jäätyneitä ruusuja on arkisuudessaan koskettava kuvaus maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja pahuudesta mutta myös itsensä löytämisestä ja toivosta.- MeNaiset

...terrorivyyhden ratkaisu yllättää. Kiinnostavaa on sekin, miten hyvin Repo kykenee mainostaustansa takia eläytymään rikolliseen ajatusmaailmaan."- Helsingin Sanomat

...erittäin lupaava avaus. (...) Kilven kuvaama Repo on yksi syvimmin kuvatuista henkilöistä, mitä dekkareista löytyy.- Savon Sanomat

Elokuvamaisesti hän siirtyy kirjassaan kohtauksesta toiseen. Jäätyneitä ruusuja etenee vauhdilla ja kirja täytyy lukea kerralla läpi, mutta paluukohtia riittää.- Kirkko ja koti

Marko Kilpi on sijoittanut kertomukseen taitavasti suuren määrän poliisityön eri vaiheitten kuvausta. (...) Kun Olli Repo joutuu opiskelemaan poliisin kenttätyötä ja samaan aikaan kaipaamaan avovaimoaan ja pientä poikaansa ja vielä sen lisäksi kohtaamaan isänsä, johon hänellä on katkera vihasuhde, hänellä on paljon paineita. Sellaista todellinenkin elämä on.- Karjalainen

Jäätyneissä ruusuissa on hämmästyttävän monta teemaa, joista Marko Kilpi on saanut kootuksi tiiviin, jännitteensä loppuun asti säilyttävän tarinan. On ammatissa kehittymistä, poliisin kenttätyön kuvausta, perheyhteyttä ja perheväkivaltaa, suomalaista oikeuskäytäntöä, terroritekoja. (...) Jatkoakin on jo tekeillä.- Ruumiin Kulttuuri 1/2008

KONSTAAPELI KONTIO JA NÄKYMÄTÖN VAARA

Illan hämärässä vauhdinhimoinen siilimummo päästelee taas potkukelkallaan mäkeä alas niin että pölinä käy. Vaan nyt käy köpelösti, sillä Konstaapeli Kontio jää mummon alle. Tarvitaan siis jotain, mikä saattaisi siilimummon helpommin havaittavaksi.

Kontio pyytää Seppää apuun, ja tämä kehittääkin mitä monimutkaisempia valo- ja ääniviritelmiä. Mikään keksinnöistä ei kuitenkaan toimi, kunnes Seppä saa ajatuksen reflektiivisestä luminaatiokonstruktiosta –kansanomaisesti sanottuna heijastimesta.

Ikävä kyllä keksintö osoittautuu jo keksityksi, mutta Kontiopa saa idean: kylään julistetaan heijastinpakko. Pian käy kuitenkin ilmi, että joku uhmaa Kontion käskyä. Kyläläiset ovat iltaisin kuulleet askelia, mutta ketään ei näy… Tarvitaan Kontion pontevaa poliisityötä syyllisen nappaamiseksi.

Konstaapeli Kontio – Näkymätön vaara on mukaansatempaava ja vauhdikkaasti kuvitettu kuvakirja, joka soveltuu kaiken ikäisille lukijoille. Vaikka tarina onkin jopa pöljäilevän hauska, taustalla on kuitenkin tärkeää asiaa.

Kuvitus Janne Markkanen
Konstaapeli Kontio päivystää myös facebookissa - www.facebook/konstaapelikontio

KOLUMNIT

Marko Kilpi toimii vakituisena kolumnistina Yleisradiolle. Ajankohtaiset aiheet käsitellään niin radioaalloilla, kuin myös YLE:n www-sivuilla. Tästä pääset tutustumaan Marko Kilpi kolumneihin.