DOKUMENTTITUOTANNOT

Piispaa kyydissä

Piispa Wille Riekkinen hyppää perjantaiyövuorossa poliisiauton kyytiin ja lähtee tarkastelemaan seurakuntaa, jota ei jumalanpalveluksissa näy. Mitä tulee öisiltä kujilta vastaan? Löytyykö sieltä merkkejä Jumalasta, vai asteleeko vastaan itse saatana? Millaisena elämänmeno näyttäytyy piispan silmissä, kun sitä katsellaan poliisimaijan ikkunan takaa?

Heti yövuoron ensimmäinen keikka saa piispan sykkeen nousemaan, järkytys on silmiinpistävää. Päihtynyt isä pahoinpitelee kotona teini-ikäistä poikaansa. Avunhuudot kantautuvat oven lävitse.

Riittämättömyyden ja avuttomuuden tunteet iskevät välittömästi. "Tämmöistäkö se on?", piispa Riekkinen kysyy oppaanaan toimivalta ylikonstaapeli Eero Wetzelliltä, kun tilanne on saatu hallintaan.

YLE/TV2. Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi. Tuotanto Mediafactory Oy

Kotona syntynyt

Syntymä niin kuin kuolemakin on nykypäivän yhteiskunnassa kätketty näkymättömiin sairaaloiden syövereihin. Ne ovat muuttuneet tuntemattomiksi, hahmottomiksi tapahtumiksi, jotka tapahtuvat hallitusti, viranomaisten ja asiantuntijoiden varjelluksessa.

Mitä tapahtuu jos syntymästä haluaisi luonnollisemman, niin, että se tapahtuisi jossakin muualla kuin laitoksessa? Vastus on välittömästi yllättävän voimakasta, ymmärtäjiä ei juurikaan ole. Kotona synnyttämiseen suhtaudutaan 2000-luvun Suomessa kuin uskonnolliseen hairahdukseen.

Mitä kotisynnytys oikeasti tarkoittaa, mitä se oikein on? Voiko synnytys sittenkin olla jotain muuta kuin sairauteen rinnastettava tapahtuma, täysin luonnollinen tapahtuma, josta vastuuta ei luovutetakaan hoitohenkilökunnalle ja heittäydytä täysin järjestelmän hoidettavaksi?


kotonapohja.jpg

YLE/TV2. Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi. Tuotanto Mediafactory Oy.

Maisemagalleria

Dokumenttielokuva tienvarsitaidekokonaisuudesta valtatie 5:llä, välillä Varkaus-Sonkajärvi. Dokumentissa seurataan taideteoksia luovien taitelijoiden työtä ja selvitetään heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan, jotka ovat syntyneet taidekokonaisuuden työstämisestä.

Maisemagallerian kuraattorina toimiva Erkki Soininen selvittää ympäristötaiteen merkityksiä ja sisältöjä ja jopa ympäristötaiteen vaaroja ja uhkia, joita se on koettu aiheuttavan. Mukana mm. taiteilijat Pekka Jylhä, Antero Toikka, Reijo Kela.

Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi. Tuotanto Mediafactory Oy.

Viimeinen kaahaus


Pitkä helteinen kesä kurottautuu vielä pitkälle alkusyksyyn. Koulut ovat jo alkaneet, mutta kesä houkuttaa edelleenkin nauttimaan. Perjaisessa yössä neljän nuoren auto törmää murskaavalla voimalla kaupungin keskustan alueella suuren männyn kylkeen. Kolme nuorta kuolee, yksi loukkaantuu vakavasti.

Kyse on yleisestä ja vaarallisesta nuorisoilmiöstä - kaahauksesta, joka vuodesta toiseen vaatii nuoria kuolonuhreja. Dokumentissa tutkintaan, mitä liittyy tämän ilmiön taakse, mitkä ovat sen syntymekanismit, ja millaisia vaikutuksia ja seurauksia kaahaamisella saattaa olla. Kuinka tuohon ilmiöön voitaisiin vaikuttaa? Uhrien ystävät kertovat koskettavasti kokemuksistaan ja asiantuntijat selvittävät ilmiöön liittyviä ulottuvuuksia ja merkityksiä.

Viimeinen kaahaus oli ensiesityksessään huikea katsojamenestys - 770 000 katsojaa. Pikauusinta TV2:lla kahden päivän päästä nosti katsojaluvut jo 1,5 miljoonaan. Se valittiin Yleisradion viralliseksi esittelyohjelmaksi ja sitä on esitetty erilaisia festivaaleilla ympäri maailmaa.

YLE/TV2. Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi. Tuotanto Mediafactory Oy.

Miekka ja Leijona

Oululainen 34-vuotias kirvesmies, maanviljelijä, metsuri Erkki Keränen lähtee vaimonsa Paulan perässä Poliisikouluun ja tekee samalla elämässään merkittävän muutoksen. Dokumentissa seurataan Erkin opiskelun edistymistä ja tutkiskellaan pala palalta Erkille avautuvaa poliisimaailmaa metsurin ja maanviljelijän rehevällä juurevuudella ja tarkkanäköisillä havainnoilla.

YLE/TV2. Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi. Tuotanto Mediafactory Oy.

OPETUS- JA VALISTUSELOKUVAT

Opetus- ja valistuselokuvatuotantoja on hyvin runsaasti ja uusia valmistuu vuosittain. Tälläkin hetkellä on useita tuotantoja suunnitteilla ja valmisteilla. Opetus- ja valistuselokuvista seuraavassa muutamia otantoja:

Maria

Henkilöauto paiskautuu vain muutaman sadan metrin päässä kaupungin keskustasta kylki edellä päin puuta. Kyydissä ollut nuori nainen jää pahasti puristuksiin auton romuihin.

Maria-valistuselokuvassa seurataan lähietäisyydeltä puristuksiin jääneen nuoren naisen pelastustoimia. Auton nuori mieskuljettaja puhalsi onnettomuuspaikalla yli 1 promillea, vaikka tapahtumahetkellä oli vasta aamupäivä.

Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi.

Matkalla

Juuri lukion aloittanut Jussi Kuustonen törmää kotimatkalla polkupyörällään jalankulkijaan. Hän lyö päänsä asfalttiin, jonka seurauksena hän saa neliraajahalvauksen ja erittäin vakavan aivovamman.

Kymmenen vuoden jälkeen Jussi ei edelleenkään kommunikoi ja jatkuvan kuntouttamisen suurimpana saavutuksena voidaan pitää sitä, että Jussi on vasta nyt oppinut nielemään.

Matkalla-opetuselokuvassa käsitellään kouriintuntuvasti sitä, millaisia vaikutuksia voi pyöräilykypärän käytöllä olla ja kuinka haurasta voi elämä olla. Kaikki voi muuttua yhdessä hetkessä, täysin arvaamatta tuiki tavallisissa ja tutuissa ympäristöissä. Jopa kotimatkallakin.

Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi.

Vesistöetsintä

Vesistöetsintä-esittelyelokuvassa tutustutaan miten poliisi tekee viranomaisyhteistyötä maalla, merellä ja ilmassa 24/7, kun apua kaivataan. Elokuvassa etsitään vesistöalueelle kadonnutta kalastajaa, alue on laaja, saaristoja paljon, vaikeakulkuisia maastonkohtia on riittämiin, poliisin omat voimavarat eivät riitä. Mitä silloin tapahtuu?

Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi.

Poliisikoulu

Poliisikoulun esittelyelokuva, jossa tutustutaan tiiviissä tahdissa suomalaisen poliisikoulutuksen perusteisiin, olosuhteisiin ja vaatimuksiin.

Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus Marko Kilpi.