Nuorten huumekuolemat moninkertaistuneet

Tiistai 21.1.2020 klo 12:12 - Marko Kilpi

Hallituksen linja huumeisiin on hyvin liberaali. Kannabis pitäisi vapauttaa, pienistä määristä mitä tahansa huumausainetta, oli se sitten vaikka heroiinia, ei saisi rangaista. En suosittele.
 
Mitä tapahtuu jos annamme entistä sallivampaa viestiä huumausaineisiin? Käytön ja kokeilun kynnys madaltuu olennaisesti. Ketä kysynnän kasvaminen hyödyttää? Ammattimaista, järjestäytynyttä rikollisuutta.
 
Huumausaineiden käyttörikoksista ei rangaista nytkään jos suostuu hoitoon. Kaksi asiaa, jotka ovat jo olemassa, joilla hallitus perustelee ja tavoittelee liberaalilla huumausainelinjauksellaan. Mitä järkeä?
 
Tässä kohtaa on tapana lyödä Portugali-kortti pöytään. Korostetaan sitä, kuin siellä on sallivalla linjauksella saatu tuloksia aikaiseksi. Onko Portugalin linja todellakin niin salliva kuin annetaan ymmärtää? Todellisuudessa siellä on tiukka linja hoidon ja seurausten suhteen - voidaan hyvin matalalla kynnyksellä määrätä matkustuskieltoon, evätä avustuksia jne mikäli ei pysy hoito-ohjelmassa.
 
Huumausainekeskustelussa on tapana noukkia rusinoita pullasta ja tuoda esille vain hyviä puolia sallivasta huumausainepolitiikasta. Kanadassa haikaillaan jo takaisin kielletylle linjalle, koska käyttöä on kuitenkin säädeltävä niin monin eri tavoin. Coloradonkaan tulokset eivät kummoisilta vaikuta. Kannabiksen salliminen on luonut Coloradossa mm. merkittävää kodittomien päihdeongelmaisten muuttoliikettä, jonka aiheuttamien sosiaalisten ongelmien hoitoon kannabiksesta saatavat verotuotot uppoavat.
 
Miten saadaan sitten tällainen huolestuttava kehitys aisoihin, mitä THL esittelee? Ei ainakaan antamalla periksi. Huumausainetilanne repesi Suomessa yhtäkkiä ennätyksellisesti. Siihen on vaikuttanut muutama asia - internetin anonyymiverkko mahdollisti välittämisen huolestuttavan helposti ja myös tapaus Aarnio lamautti ainakin paikoittain tehokasta huumauainetutkintaa ja nämä asiat tapahtuivat yhtä aikaa, joka vaikutti tilanteeseen vahvasti. Mitä nyt on tapahtunut?
 
Viranomaiset ovat tehneet merkittävän läpimurron anonyymiverkossa tapahtuvan huumausainekaupan suhteen ja Aarnio-tapauksenkin jälkeen ollaan palattu arkeen ja yllättäen on alkanut tulla merkittäviä paljastuksia ja rikostutkintoja juuri järjestäytyneen rikollisuuden suhteen. Tuorein tapaus julkistettiin tällä viikolla liittyen United Broterhoodin osalta.
 
Meidän ei pidä antaa periksi sodassa huumausaineita vastaan, vaan taistella entistä kovemmin vastaan. Tätä sotaa ei ole tarkoitettukaan voitettavaksi, sillä siinä ei ole voittajia. Se ei ole tekosyy luovuttaa. Meidän on pidettävä huolta siitä, että viranomaisilla on riittävät resurssit tätä sotaa käydä ja samalla pitää huolta myös siitä, että näille nuorille on sitä toimivaa hoitoa ihan oikeasti tarjolla, kun sen nimiin niin vahvasti vannotaan. Tärkeintä tässä taistelussa on säilyttää tasapaino ja viime aikaiset tulokset tältä osin juurikin sitä tasapainoa palauttaa.
 
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nuorten-huumekuolemat-moninkertaistuneet-thl-n-raportti-paljastaa-karut-luvut/7697774#gs.tt6w41

1 kommentti . Avainsanat: huumeet, poliisi, huumesota, kannabis, laillistaminen, kannabiksen laillistaminen, hallitus, eduskunta, kilpirintama