Markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä

Maanantai 28.1.2019 klo 13:38 - Marko Kilpi

Vakavia puutteita hoivakodin toiminnassa - Valvira keskeytti Esperi Caren hoivakodin toiminnan. Uutisotsikko on täyttä totta ja samalla se on harvinaisen monimerkityksellinen. Ensinnäkin tämä tilanne ei ole millään tavalla yllätys. Alalla pesivät ongelmat ovat olleet jo pitkään yleisesti tiedossa, Valvira on tässä tapauksessa niitä listannutkin - riittämätön hoitohenkilökunta, puutteellinen perushoito, lääkehoidon asianmukaisuus, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuus ja lista jatkuu.

Koska ongelmat tuntuvat olevan vuodesta toiseen samoja ja niin usein toistuvia, voisi kuvitella, että ala on yksinkertaisesti niin vaikea ja kannattamaton, ettei sitä saada toimimaan. Esperi Caren toimitusjohtaja ja osaomistaja Marja Aarnio-Isohannin palkkatulot olivat viime vuonna yli viisi miljoonaa ja pääomatulot niin ikään yli viisi miljoonaa.

Esperi on tehnyt valtavasti yrityskauppoja ja Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa Aarnio-Isohanni kertoo, että hän on jo aikaa sitten tipahtanut laskuista, kuinka monta miljonääriä pelkästään Esperin yritysostot ovat tehneetkään. Mistä nämä ongelmat johtuvat, jos ala tuottaa niin paljon miljonäärejä, ettei laskuissa pysy?

Tämä esimerkkitapaus on klassinen esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun markkinavoimat astuvat peliin. Palveluja tuotetaan mahdollisimman halvalla, jotta saataisiin mahdollisimman suuria voittoja. Tässä asiassa ei ole ylärajaa, kuten Aarnio-Isohannin haastattelusta voidaan todeta.

Markkinataloudessa ei ole mitään vikaa, kunhan sille ei anneta liikaa valtaa. Esperin tapaus ilmentää suoraan miten silloin käy. Kun julkisen sektorin palveluita siirretään yksityisen sektorin toteutettavaksi, on oltava hyvin tarkkana, miten se toteutetaan ja millaisia vaikutuksia sillä tulee olemaan.

Tässä kohtaa ratkaisevaan rooliin nousee viranomaiset - millä tavalla toimintaa valvotaan. Onko siihen riittäviä resursseja, varsinkin jos ja kun sote-uudistus toteutuu ja toisaalta valvontakin on sote-mallissa pyritty yksityistämään yritysten omavalvontasuunnitelmien kautta. Kuka valvoo ketä? Tällä kertaa Valvira puuttui harvinaisella tavalla peliin, mutta miten käy jatkossa?

Ihmiskunnan historia ei tiedä tapausta, jossa toimiva julkinen sektori olisi pieni ja, että markkinatalouden rooli olisi suuri. Kuten professori Markku Kuismakin toteaa - kun markkinatalous laitetaan töihin oikealla tavalla, se tekee yhteiskunnalle suuren palveluksen, mutta jos sen dynamiikan ja logiikan annetaan hallita kaikkea, ei siitä tule mitään. Sitä ei saa käyttää väärissä paikoissa, vääriin tarkoituksiin.

Vanhusten hoivapalveluissa on hyvinkin toimivia yksiköitä, mutta Esperin tapauksessa esiin nousseita ongelmia on aivan liikaa. Kyse ei ole kuitenkaan liian vaikeasta asiasta ja tuottamatonkaan tämä ala ei ilmiselvästi ole. Loogisesti ajatellen tällaisia ongelmia ei pitäisi olla. Kyse on siitä, mitä logiikkaa käyttää.        

2 kommenttia . Avainsanat: markkinatalous, julkisen sektori, yksityistäminen, sote, esperi, hoivakoti, arvokas ikääntyminen